Вплив низьких температур на рослини роду хвилівник (Aristolochia L.) та їх здатність витримувати зимові умови Києва - Снаровкіна, О. А. (Scientific Bulletin of UNFU, 2023)
Наведено результати дослідження морозо- та зимостійкості ліан роду хвилівник (Aristolochia L.), які ростуть на території Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка, що розташований в районі Правобережного Лісостепу України. До них належать такі види: хвилівник великолистий (Aristolochia macrophylla Lam.), хвилівник пухнастий (Aristolochia tomentosa Sims.), хвилівник маньчжурський (Aristolochia manshuriensis Kom.). Проаналізовано літературні джерела, пов’язані зі стійкістю цих ліан та інших родів витких рослин, які зростають в Україні, до зниження температури та здійснено порівняння для подальшої рекомендації використання їх в озелененні. Оцінено зимостійкість рослин у польових умовах, унаслідок чого встановлено, що вони належать до зимо- та середньозимостійких. Мають незначне та середнє підмерзання у суворі зими. Отже, ці виткі рослини придатні для вирощування в умовах зими міста Києва. Виявлено, що останніми роками триває тенденція до підвищення зимової температури в місті. На зимостійкість таких рослин впливає багато чинників, наприклад, агротехніка, кліматичні умови, перехід рослини у стан спокою, а також вихід з періоду спокою. Досліди впливу низьких температур на рослини здійснено в лабораторних умовах у лютому-березні 2023 року. Зауважено, що дослідження такого характеру в умовах Києва не проводили впродовж останніх 15 років. Здійснено штучне проморожування ліан у лабораторних умовах в морозильній камері за контролю –5 ⁰С з поступовим зниженням до температури –25 та –30 ⁰С. Унаслідок дії низьких температур на три види ліан встановлено, що вид хвилівник маньчжурський (Aristolochia manshuriensis Kom.) є найбільш витривалим до низьких температур. Сумарний бал пошкоджень максимальною дією низьких температур становить 22,5. Менша витривалість характерна для хвилівника пухнастого (Aristolochia tomentosa Sims.) із сумарним балом пошкодження за температури –30 ⁰С – 31,5. Найменш витривалим до морозів є хвилівник великолистий (Aristolochia macrophylla Lam.) – із сумарним балом пошкодження морозом 37,7. Зі зниженням температури зростає сумарний бал пошкодження, а отже, рослини мають адаптивну здатність пристосування до низьких температур. Загалом всі рослини витримують вплив зимових чинників, вчасно входять у стан спокою і відповідають кліматичним умовам Правобережного Лісостепу. Описано основні способи догляду за рослинами в зимовий період, особливості висаджування для кращого перенесення морозів та методи їх захисту.