Таксономічний склад і загальний стан представників роду (Malus Mill.) в колекції Криворізького Ботанічного саду НАН України - Юхименко, Ю. С. (Scientific Bulletin of UNFU, 2023)
Наведено дані про таксономічний склад і загальний стан колекції роду Malus Mill. у дендрарії Криворізького ботанічного саду НАН України. Досліджено, що більшість яблунь було висаджено у 1983-1993 рр., а подальше поповнення експозицій здійснено впродовж 2011-2021 рр. На сьогодні колекція нараховує 20 видів і 8 культиварів. Розподіл за секціями виглядає так: 4 види належать до секції Gymnomeles, 13 – до Malus, 3 – до Sorbomalus. Загальна кількість яблунь становить 67 зразків, 162 екземпляри. Відзначено, що досліджуване різноманіття вирощено з насіння, отриманого з різних інтродукційних центрів. Встановлено, що найбільшу частку насінних зразків (близько 40 %) отримано з Донецького ботанічного саду (Донецьк) та Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка (Київ), а решту – з ботанічних установ Латвії (Саласпілс), Таджикістану (Душанбе) та ін. Сортовий асортимент отримано з Мелітопольського інституту садівництва у 1993 р., а декоративний – з приватних розплідників України у 2014-2015 рр. У колекції презентовані яблуні з усіх основних природних ареалів Евразії, а саме зі Східної Азії – 10 видів, Середньої Азії – 5, Західної Азії – 1, Європи – 2, а в культурному ареалі нараховується 2 види. Досліджуваний колекційний фонд відображає різноманіття роду Malus і може бути використаний для вивчення його генетичного різноманіття та пошуку цікавих у селекційному аспекті форм. За чотирма ознаками життєвості (посухостійкість, зимостійкість, генеративний розвиток, пошкодження шкідниками та хворобами) 70 % видів колекції віднесено до найперспективніших, 30 % – до перспективних. У 30-40-річних дослідних представників роду Malus відзначено зниження життєвого стану і тільки у 20 % видів у колекції він є високим, у 60 % – середнім, у 20 % – низьким. Культивари мають високі показники життєвості і їх віднесено до групи найперспективніших. Визначення перспективних видів і культиварів дає змогу надати рекомендації для їх подальшого впровадження в озеленення Кривого Рогу, де на цей час відзначено зростання тільки чотирьох видів цього роду. В алейних посадках рекомендовано використовувати 2 європейські види з величною та симетричною кроною, а решту видів та культиварів – у групових і солітерних посадках, для оформлення галявин та узлісь.