Лісівничо-таксаційні та ландшафтно-рекреаційні показники лісів як основа для рекреаційно-оздоровчого розвитку територіальних об’єктів - Приходько, Н. Ф.; Парпан, Т. В.; Голубчак, О. І.; Приходько, М. М.; Кириленко, Я. О. (Scientific Bulletin of UNFU, 2023)
Стан і потенціал рекреаційно-оздоровчих лісів створюють передумови для рекреаційного лісокористування. За матеріалами лісовпорядкування проаналізовано й узагальнено лісівничо-таксаційні та ландшафтно-рекреаційні показники рекреаційно-оздоровчих лісів Державного підприємства "Вигодське лісове господарство" (Івано-Франківська область), як основу для рекреаційного розвитку підприємства. Встановлено, що 2 841,7 га (12,3 % від загальної площі лісів підприємства) лісів належать до категорії рекреаційно-оздоровчі ліси, які розміщені у п’яти лісництвах підприємства із дванадцяти. За підкатегоріями переважають ліси зелених зон навколо населених пунктів (99,9 % площі), з них лісогосподарська зона становить 89,0 %, лісопаркова – 10,9 %. Переважають смереково-ялицево-букові типи лісу, середньовікові, середньоповнотні та низькоповнотні деревостани І-Ів класів бонітетів. Рекреаційно-оздоровчі ліси підприємства розміщені у відносно багатих типах лісорослинних умов, переважно у вологих (82,7 %) та свіжих (13,4 %) сугрудах. Частка площі насаджень І-Ів класів бонітету істотна і становить 73,2 %. Панівними головними породами є бук лісовий, ялиця біла та ялина європейська. Понад 90,7 % рекреаційно-оздоровчих лісів підприємства розташовані на висотах від 400 до 700 м н.р.м. та схилах різної стрімкості: найбільше (44,1 %) – на пологих (до 10°), дещо менше (36,6 %) – на спадистих (11-20°). У лісопарковій частині лісів зелених зон навколо населених пунктів найбільше ландшафтів із деревостанами горизонтальної зімкнутості з середньою та низькою естетичною оцінкою та незначною (перша стадія) рекреаційною дигресією. 99,8 % площі ландшафтів належать до середнього класу пішохідної доступності. Майже третину площі цієї підкатегорії лісів займають ландшафти найвищого (п’ятого) класу стійкості до рекреаційних навантажень, більш ніж третину площі – ландшафти середньої і вищої від середньої стійкості. Загалом переважають ландшафти із низькою (52,2 %) та середньою (47,2 %) рекреаційною оцінкою.