Міждисциплінарні зв’язки інвазійної геоботаніки в контексті структури сучасного природознавства - Кисельов, Ю. О.; Поліщук, В. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2023)
Наголошено на ландшафтознавчому аспекті досліджень фітоінвазій. Зауважено значення вивчення фітоінвазій у контексті досліджень антропогенних змін довкілля загалом. Акцентовано, що фітоінвазії є істотним чинником формування антропогенних ландшафтів. Зазначено, що дослідження інвазійної флори перебувають у контексті наукової дисципліни – інвазійної геоботаніки, що формується на пограниччі біології, географії та екології, зокрема ботаніки, антропогенного ландшафтознавства та екології рослин. Окреслено місце інвазійної геоботаніки у структурі сучасного природничого знання, в якому посідає позицію між біологією, географією та екологією. Відзначено, що інвазійні рослини є одним з елементів антропогенного ландшафту. Антропогенні зміни рослинності, що проявляються, зокрема в явищі фітоінвазій, відбуваються в контексті перетворення людиною природи загалом. Охарактеризовано міждисциплінарні зв’язки інвазійної геоботаніки. Наголошено на різноманітті міждисциплінарних зв’язків відповідно до їх типології, а саме виділено зв’язки генетичні (такі, що характеризують походження певної галузі науки), інформаційні (такі, що вказують на джерела фактичного матеріалу), за спільністю об’єкта дослідження (який зазвичай є спільним для кількох наук), спільністю методів (не тільки загальнонаукових і міждисциплінарних, а й спеціальних), а також організаційні, пов’язані з проведенням досліджень у рамках однієї наукової установи. Зокрема відзначено, що генетичний характер мають зв’язки інвазійної геоботаніки з ботанікою та фітоценологією. Інформаційні міждисциплінарні зв’язки інвазійної геоботаніки та її зв’язки за ознакою спільних об’єктів і методів простежуються, передовсім, із географією, зокрема географією рослин, географією транспорту й антропогенним ландшафтознавством. Організаційні міждисциплінарні зв’язки інвазійної геоботаніки можуть бути проведені як із біологічними, так і з географічними науками. Різноманіття міждисциплінарних зв’язків інвазійної геоботаніки, поряд зі швидким зростанням кількості наукових публікацій, свідчить про її становище як однієї з "точок росту" у сучасному природознавстві, що може свідчити про ймовірне подальше зростання досліджень із зазначеного напрямку, включно з появою нових аспектів вивчення фітоінвазій, у близькому майбутньому.