Збереження та невиснажливе використання заплавних лісів України з урахуванням підходів оселищної концепції охорони природи - Борсукевич, Л. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2023)
На підставі на власних досліджень та аналізу опублікованих даних наведено класифікацію заплавних лісових біотопів України. Вони становлять велику наукову цінність, оскільки займають дедалі меншу територію, водночас мають надзвичайно важливе екосистемне значення. Проаналізовано їх характеристику у різних екологічних умовах та природних зонах України. Висвітлено сучасний стан рослинності заплав, закцентовано на їх вразливості. За результатами здійснених досліджень виявлено 6 типів біотопів заплавних лісів за Національним каталогом України, виділених на підставі аналізу структури рослинного покриву. Характеристика біотопів складається із наведених синтаксономічних одиниць за еколого-флористичною класифікацією, які представлені 4 класами, 5 порядками та 6 союзами. Визначено їх природоохоронний статус відповідно до Директиви Європейського Союзу 92/43/ECC та Резолюції 4 Бернської конвенції. Наведено перелік рідкісних видів для різних типів біотопів, екологічну характеристику, особливості відновлення та невиснажливого використання, виявлено основні загрози. Подано короткий опис їх поширення та особливості насіннєвого та вегетативного розмноження домінантних видів. Установлено відповідність одиниць з Національного каталогу України до одиниць лісотипологічної класифікації Погребняка. Отримані дані можна використати у практиці прогнозування лісогосподарських заходів і виконання лісовпорядних робіт. Установлено, що всі заплавні оселища належать до рідкісних та входять до різних охоронних списків. У їх складі виявлено 23 види рослин, занесених до Червоної книги України, тому вони потребують рекомендацій щодо зміни господарських практик для більш сталого менеджменту. Виявлено, що для досліджених біотопів найбільш критичним (лімітуючим) фактором є вологість клімату, оскільки всі вони є під загрозою внаслідок зміни гідрологічного режиму та меліорації територій. Особливу загрозу для цих біотопів становить активне проникнення адвентивних видів рослин з високою інвазійною спроможністю.