МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКИМИ СТРУКТУРАМИ - Odrehivskiy, M.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Управління підприємницькими структурами (ПС) запропоновано здійснювати на основі системного, синергетичного, гомеостатичного та синтелектуального підходів. Системний підхід до управління ПС вказує на те, що ПС доцільно розглядати як економічні системи із множинами взаємозалежних елементів, до яких належать люди, цілі, структура, завдання та технології, зорієнтовані на досягнення головної мети та проміжних цілей ПС в умовах ринку та високоентропійного зовнішнього середовища. Синергетичний підхід до ефективного управління ПС зорієнтований на внутрішні властивості ПС, їхні власні закони еволюції та закони самоорганізації щодо адаптації до умов зовнішнього середовища. Гомеостатичний підхід до управління ПС дає змогу на основі суперечностей виробити стратегію управління сталим розвитком ПС. Синтелектуальні підходи до управління інноваційним розвитком ПС запропоновано розділяти на соціальні та особистісні. Соціальні підходи запропоновано здійснювати шляхом інтелектуалізації людської діяльності та формування у соціумі високоінтелектуального середовища. Використання особистісних синтелектуальних підходів запропоновано здійснювати на основі вирішення психосоматичних проблем розвитку людини.