Вікова структура насаджень вільхи чорної у лісах, забруднених радіонуклідами, у західному напрямку від Чорнобильської АЕС - Жуковський, О. В.; Краснов, В. П.; Курбет, Т. В.; Шелест, З. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2023)
Проаналізовано матеріали радіоактивного забруднення лісового фонду Полісся України з використанням бази даних "щільность забруднення лісових масивів України радіонуклідами техногенного походження (134Cs, 137Cs, 90Sr, 239Pu, 240Pu, 241Pu) за 1989-1992 рр., а також реляційної бази даних "Лісовий фонд України" станом на 2012 рік. Під час оброблення даних баз здійснено розподіл площ регіону досліджень за областями, лісогосподарськими підприємствами, щільністю радіоактивного забруднення, також окремо проведено розподіл насаджень з участю вільхи чорної за групами віку. У Волинській обл. виявлено 42,2 тис. га лісів, які віднесено до радіоактивно забруднених, а максимальні значення щільності радіоактивного забруднення ґрунту в них досягали до 5,0 Кі∙км-2. У Рівненській області площі радіоактивно забруднених лісів становили 377,9 тис. га, що у 9,0 разів більше, ніж у Волинській. Максимальні значення щільності радіоактивного забруднення ґрунту на Рівненщині досягали 15,0 Кі∙км-2. У лісах Житомирщини площа лісів, вражених радіонуклідами, становила 439,9 тис. га, що більше в 1,2 раза, ніж у Рівненській області. Максимальні значення щільності радіоактивного забруднення ґрунту на частині площ у Житомирській області перевищували 80 Кі/км-2. На площі 99,1 тис. га введено обмеження використання деревини вільхи чорної. Найбільші площі лісових насаджень вільхи чорної сконцентровані у Волинській області – 99593 га. Із просуванням на схід площі таких насаджень зменшуються і й Рівненській області становлять 63912 га (в 1,6 раза менше), у Житомирській – 38495 га (у 2,6 раза менше). Установлено, що у Волинській області зараз стиглих і перестійних насаджень нараховується 26189 га (26,3 % від загальної площі чорновільхових насаджень), у Рівненській – 15486 га (24,2 %) і Житомирській – 14188 га (36,9 %). Результати обстеження лісів з їх реабілітації, які подано у матеріалах лісовпорядкування лісогосподарських підприємств Волинського та Житомирського Полісся, мають суперечливий характер і потребують перевірки. Від часу аварії на Чорнобильській АЕС відбувається зменшення площ лісових кварталів, у яких введено заборону та обмеження на використання деревних порід, зокрема і вільхи чорної. У регіоні дослідження накопичились площі стиглих і перестійних лісових насаджень вільхи чорної, що, певною мірою, пояснюють забороною їх використання на площах зі щільністю радіоактивного забруднення ґрунту понад 10 Кі∙км-2.