Поширення короїда верхівкового (Ips acuminatus (Gyllenhal, 1827) і трахеомікозу хвойних стовбуром сосни звичайної - Жуковський, О. В.; Краснов, В. П.; Іванюк, І. Д.; Курбет, Т. В.; Зборовська, О. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2022)
Дослідження здійснено на одинадцяти лісогосподарських підприємствах Житомирської області впродовж 2014-2018 рр. Виявлено, що у період масового всихання короїд верхівковий (Ips acuminatus (Gyllenhal, 1827) є основним розповсюджувачем трахеомікозів хвойних (деревинозабарвлювальних грибів). Відібрано 50 модельних дерев з ознаками заселення короїдом верхівковим, проведено розкряжування стовбура для встановлення поширення деревинозабарвлювальних грибів та здійснено їхні обміри. Наведено результати досліджень з вивчення особливостей заселення дерев сосни звичайної короїдом верхівковим і поширення офіостомових грибів у стовбурі залежно від віку деревостанів. Після розподілу модельних дерев за категоріями санітарного стану, встановлено, що до ІІІ категорії санітарного стану належить 2 % дерев із загальної вибірки, до IV – 53 %, до V – 43 %, до VІ – 2 %. Короїд верхівковий заселяє 48-52 % протяжності стовбура дерева у деревостанах VI і VII класів віку та 39-42 % – у VIII і IX класів віку. Офіостомові гриби уражують 47-48 % протяжності стовбура дерева у деревостанах VI і VII класів віку та 36-44 % – у деревостанах VIII і IX класів віку. Виявлено залежність між протяжністю заселенням дерев короїдом верхівковим і протяжністю поширенням офіостомових грибів, яка описується лінійним рівнянням y = 2,2672 + 0,8788 ´ х, цей зв’язок є тісним, про що свідчить високий коефіцієнт кореляції r = 0,88. Встановлено, що зі збільшенням віку та висоти деревостанів зменшується частка стовбура, яка заселена короїдом верхівковим і, відповідно, охоплена деревинозабарвлювальними грибами. Деревина середньої та окоренкової частин стовбура залишається не ураженою і зберігає усі технічні властивості. Отримані результати можна використати у плануванні і проведенні лісогосподарських заходів, спрямованих на боротьбу зі шкідниками і хворобами.