Система комплексного оцінювання якості програмного забезпечення - Грицюк, Ю. І. (Scientific Bulletin of UNFU, 2022)
Розроблено систему комплексного оцінювання якості програмного забезпечення (ПЗ), яка дає змогу визначити стан його якості на кожному ієрархічному рівні системи управління з урахуванням вартості розроблення, а також надає можливість встановити потенційні витрати для переходу показників якості ПЗ з одного стану в інший. З’ясовано, що якість ПЗ – багатопланове поняття, яке можна виразити адекватно тільки деякою структурованою системою характеристик та атрибутів, яку прийнято називати моделлю якості програмного продукту. Для оцінювання якості ПЗ було використано комплекс критеріїв, які максимально його характеризують насамперед стосовно функціональних можливостей і варіантів використання. Встановлено, що модель якості – головний атрибут комплексної системи оцінювання ПЗ, позаяк визначає, які характеристики якості продукту потрібно враховувати при оцінюванні його властивостей. Рівень, за якого ПЗ задовольняє заявлені та опосередковані потреби різних зацікавлених сторін і, в такий спосіб, забезпечує його значущість для них є саме тими властивостями, що відображено в моделі якості, яка класифікує їх на характеристики та підхарактеристики. Розроблено метод відбору напружених варіантів стану системи якості ПЗ за вхідними критеріями чи агрегованими показниками, що дає змогу визначити поточний стан якості ПЗ за відповідним агрегованим показником з урахуванням вартості його розроблення. Розроблено метод вибору оптимального варіанту системи комплексного оцінювання якості ПЗ з множини допустимих альтернатив, яка враховує ієрархічну структуру критеріїв і агрегованих показників його якості на кожному ієрархічному рівні. Встановлено, що задача вибору оптимального варіанту системи оцінювання якості ПЗ з урахуванням таких критеріїв, як зручність супроводу продукту та його портативності, безпеки продукту та його сумісності, а також надійності роботи продукту, зручності використання та функціональної придатності належить до задач багатокритеріальної оптимізації. Наведено приклад реалізації системи комплексного оцінювання якості ПЗ, що дає змогу зрозуміти сутність зазначеного методу вибору оптимального її варіанту, а також методу відбору напружених варіантів стану системи якості ПЗ за двома критеріями чи агрегованими показниками.