Аналіз нормативного забезпечення моніторингу стану вод в Україні - Дева, Л. Р.; Байцар, Р. І. (Scientific Bulletin of UNFU, 2022)
Проблема якості стану вод в Україні стає дедалі актуальнішою. Водні ресурси є джерелом промислового і господарсько-питного водопостачання, а тому відіграють вирішальну роль у розвитку всього національного господарства та в життєдіяльності населення. Під час здійснення водогосподарської політики в нашій країні впродовж багатьох десятиліть воду ніколи не розглядали як основу життєзабезпечення природних екосистем і людини, не враховували і не прогнозували економічний стан водних систем і їхній вплив на біорізноманіття. Традиційно воду розглядали і використовували тільки як господарський ресурс для промислового і сільськогосподарського виробництва, отримання електроенергії, а також для скидання стічних вод, що зрештою і призвело до вичерпання природно-екологічного потенціалу водних ресурсів. Серед головних проблем, пов’язаних з водними ресурсами, які зумовлені особливостями формування водних ресурсів регіонів України, є незбалансованість схеми розміщення найбільш водомістких підприємств та успадкованість недосконалої водної політики. Для охорони та відтворення водних ресурсів здійснюють державний моніторинг вод. Нині в Україні головні вимоги до організації державного моніторингу вод визначає "Порядок здійснення державного моніторингу вод", затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 р. № 758, яка набула чинності 1 січня 2019 року. У ньому визначено мету, головні завдання моніторингу, його організацію тощо, які не суперечать основним позиціям подібних європейських документів. Власне, найістотніша відмінність сучасного природоохоронного законодавства України від європейського полягає в тому, що воно має переважно декларативний характер, тобто майже не виконується, натомість, джерела права ЄС визначають кількісні та якісні показники, яких треба досягти кожній країні впродовж визначеного періоду часу. Взятий нашою державою курс на європейську інтеграцію і в цій сфері вимагає відповідності рівня вимог вітчизняних нормативних документів до рівня вимог документів, ухвалених в ЄС. У цій роботі досліджено стан нормативно-методичного забезпечення моніторингу стану вод нашої країни і розроблено рекомендації щодо удосконалення чинної нормативної документації для приведення її у відповідність до рівня міжнародних та європейських норм.