Стан зелених насаджень Українського державного університету науки і технологій міста Дніпра - Чонгова, А. С.; Пономарьова, О. А.; Кирпа, О. С. (Scientific Bulletin of UNFU, 2022)
Досліджено видовий склад і життєвий стан деревних насаджень на території Українського державного університету науки і технологій міста Дніпра, де виявлено 46 видів, гібридів і декоративних форм деревних рослин. Найбільше поширені родини Rosaceae Juss., Sapindaceae Juss., Ulmaceae Mirb., Fabaceae Lindl. За кількістю екземплярів найчастіше трапляються Robinia pseudoacacia L., Aсer platanoides L., Tilia platyphyllos Scop., Aesculus hippocastanum L., Ulmus pumila L., Picea pungens Engelm., вік яких переважно більше 50-ти років. За останні роки висаджено також чимало високодекоративних рослин, таких як Prunus serrulata Lindl., Caragana arborescens Lam., Catalpa bignonioides Walter. Розподіл за життєвим станом показав, що на території університету ростуть переважно здорові (31,6 %) деревні рослини та екземпляри з незначними пошкодженнями (54,5 %). Сильно пошкоджених дерев і кущів – 10 %, відмираючих рослин – 3 %. Виявлено вісім екземплярів сухостійних дерев (що становить менше 1 % від усіх рослин). У найкращому стані перебувають Tilia platyphyllos, Aсer platanoides L., Aesculus hippocastanum L., Betula pendula, Pinus nigra subsp. Рallasiana (Lamb.) Holmboe, Prunus serrulata Lindl. (сакура), Sorbus aucuparia L., Catalpa bignonioides. Відмираючі і сухостійні рослини трапляються серед екземплярів в’язів приземкуватого та малого, берези повислої, робінії звичайної, гіркокаштана звичайного, клена ясенелистого, ясена ланцетного, ялини колючої. Встановлено, що категорії поганого життєвого стану притаманні переважно деревам старої вікової групи, що ростуть у парковій частині кампусу, де за рослинами немає догляду. Біля навчальних корпусів відзначено більше видове різноманіття і кращий життєвий стан рослин. Частка гарноквітучих дерев і кущів становить близько 45 % від усіх рослин, що значно підвищує декоративність насаджень, особливо у весняно-літній період. Переважають рослини з білими і біло-рожевими квітками і суцвіттями. Отримані дані дадуть змогу оцінити і порівняти сучасний стан зелених насаджень на території закладів вищої освіти для подальших рекомендацій щодо підвищення їх стійкості та декоративності.