Структурні зміни деревостанів ялинових (Picea abies (L.) H. Karst.) лісів Ґорґан, які всихають - Зейналян, А. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2021)
Глобальні кліматичні зміни спричинили масове всихання ялинових лісів Українських Карпат, які до початку ХХI ст. мали найбільші площі в регіоні. Ґорґани є найбільш кам’янистим гірським хребтом Українських Карпат і тому всихання ялини тут має свої особливості, які ще недостатньо вивчені. Інвентаризація постійних дослідних об’єктів у всихаючих ялинниках Ґорґан свідчить про складну їх структуру (переважно триярусну) і стрімке збільшення частки ялиці білої (Abies alba Mill.) – від 5-10 до 80 % та появу бука лісового (Fagus sylvatica L.) – до 15 % в їх породному складі в основних типах лісу. Продуктивність деревостанів цих лісів визначається типом лісу, але значний вплив також мають лісівничі заходи через зменшення повноти деревостану. Частка сухостою від запасу деревини в експлуатаційних лісах Ґорґан змінюється від 1 до 6 %, тоді як у лісах, де не проводять рубки, цей показник досягає 25 %. З пошкоджень дерев ялини найчастіше фіксували сухі сучки у кроні, зламані верхівки та короїди. Найтісніший кореляційний зв’язок з відсотком пошкоджених дерев має клас їх життєвості (r = 0,62), а з інтенсивністю пошкоджень – теж клас життєвості (r = 0,61) та клас лісівничої цінності (r = 0,52). Вікова динаміка показників пошкодження ялини має незначну тенденцію до спадання, але коефіцієнти детермінації вказують на низьку достовірність її апроксимації. За умов вологої буково-смерекової суяличини ялицево-ялинові культури на крутих схилах і щебенистих ґрунтах без проведення санітарних рубок формуються ялинові деревостани з участю ялиці, берези і бука, які до 120 років не втрачають ялину в першому ярусі. На пологих схилах цього типу лісу в таких деревостанах з проведеними вибірковими санітарними рубками частка ялини зменшується до кількох одиниць, а зате збільшуються частки ялиці та бука. Встановлено, що особливості всихання (формування) ялинників Ґорґан визначають способи та інтенсивність здійснення лісівничих заходів. Запропоновано для збереження ялини на крутих і дуже крутих схилах та в не експлуатаційних лісах обмежити проведення рубок, а вирощування товарної деревини ялини зосередити у смерекових типах лісу з мінімізацією механічних пошкоджень дерев. Потрібно забезпечити достатню густоту лісових культур ялини, щоб врахувати її всихання.