Дизайнерські рішення та видовий склад рослин парку селища міського типу Петриківка Дніпропетровської області - Бессонова, В. П.; Іванченко, О. Є. (Scientific Bulletin of UNFU, 2021)
Досліджено ландшафтну організацію парку смт Петриківка та наявний асортимент декоративних трав’яниcтих та деревно-кущових рослин, оцінено їхні таксаційні та життєві характеристики. Територія парку має виражену зональність і складається з дитячого майданчика, зони фізкультурно-оздоровчих та масових заходів і тихого відпочинку. У парку є елементи монументального декоративного мистецтва, такі як стела останньому кошовому отаману П. Калнишевському, малі архітектурні форми – усічена крашанка, садово-паркова скульптура – дівчинка-художниця, кований букет та гірлянда й інші елементи ландшафтного дизайну (сухий ставок). Квіткове оформлення парку представлене клумбами, міксбордерами, рабатками, стрічками. Асортимент квіткових рослин складається з одно- і багаторічних рослин: садові троянди, петунія гібридна, півники гібридні, канна індійська, седум видний, півонія китайська та ін. Використано й контейнерне озеленення з хризантемою корейською. З ґрунтопокривних рослин набули застосування різні види седумів та барвінок малий. З кущових рослин у парку зростають калина звичайна, спірея японська, барбарис Тунберга, вейгела квітуча, різні види ялівців, туї східна та західна, які утворюють групи або виступають як солітери. Всього у парку зростає 31 вид деревних і кущових рослин, що належать до 14 родин. Загальна їх кількість становить 251 шт. У деревних насадженнях переважає гіркокаштан звичайний (59,03 % від усіх рослин). Кількісна представленість інших таксонів – 10 і менше екземплярів. За діаметром штамбу у насадженнях найрепрезентованішими є дерева, які належать до класів 24-28 та 28-32 см – 25,17 та 22,34 % від їх загальної кількості. У цих групах переважає гіркокаштан звичайний, як найчисельніший у парку вид. Близько половини дерев парку мають висоту від 6,1 до 8,0 м. Менша висота (4,1-6,0 м) характерна 34,96 % дерев. Без ознак ослаблення у парку смт Петриківка зростає 80,5 % деревної рослинності, 16,3 та 3,2 % є помірно та середньо ослабленими. Загалом за індексом життєвого стану деревостан оцінюють як "здоровий".