Аналіз фізичних чинників впливу аеропортів на фауну - РадомськаM. M.; ГоробцовI. В.; ЧернякЛ. M.; TихенкоO. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2021)
Досліджено вплив аеропортів на тварин, ареали яких перетинаються зі спорудами та інфраструктурою аеропорту. Здійснено диференціальний аналіз фізичних чинників у зоні впливу аеропорту та оцінено негативні тенденції для тварин, що потрапляють під цей вплив. Проаналізувавши наявні дослідження з оцінювання впливу аеропортів на довкілля, встановлено, що питанням впливу цих об’єктів на диких тварин приділено мало уваги, а більше зосереджено насамперед на убезпеченні польотів, тобто засобах відлякування тварин, які також стають джерелами негативних впливів на живі організми. Під час виконання дослідження фізичні чинники поділено на дві групи – фізичні об’єкти та фізичні поля. Для оцінювання інтенсивності відповідних типів забруднення використано спеціальне обладнання у поєднанні з якісним аналізом. Показано, що будівлі та споруди аеропорту, а також під’їзна інфраструктура створюють яскраво виражені бар’єрний та крайовий ефекти, а також передбачають структурні перетворення рельєфу та фітоценозів ще на етапі будівництва і надалі під час експлуатації аеропорту інтенсивність впливів підвищується через нарощування обсягів перевезень та розбудову відповідної інфраструктури. Отже, продемонстровано, що аеропорти виступають істотними причинами знищення ареалів тварин. Основними неврахованими формами фізичних полів, що здійснюють вплив на диких тварин з території аеропорту, є світлове та електромагнітне забруднення, а також вібрації. Встановлено, що рівень кожного з досліджених типів забруднення є різним за інтенсивністю, але, як свідчать спеціалізовані дослідження, чутливість лабораторних тварин до цих факторів досить висока і може призводити до низки негативних наслідків. Зазначено, що додатковий негативний вплив на диких тварин можуть мати деякі природоохоронні засоби, зокрема шумові бар’єри, які посилюють фрагментацію ареалів. Виявлено, що найнебезпечнішого рівня досягає світлове забруднення. Відзначено нагальну потребу дослідити взаємодію між аеропортом та дикою природою, щоб зменшити інтенсивність негативних наслідків. Сформульовано перелік потенційних шкідливих наслідків для дикої природи, але наголошено на необхідності перевіряти ці прогнози шляхом польових досліджень у зонах впливу аеропортів.