Зміна ґрунтових параметрів у свіжому дубово-сосновому суборі під впливом напіввільного утримання мисливських тварин в умовах Центрального Полісся - Кратюк, О. Л.; Орлов, О. О. (Scientific Bulletin of UNFU, 2021)
Оцінювання впливу напіввільного утримання мисливських тварин на компоненти лісових біогеоценозів є актуальним завданням для запобігання та унеможливлення їх деградації. Дослідження здійснено на території двох об’єктів напіввільного утримання мисливських тварин, користувачами яких є ДП "Баранівське ЛМГ" (Явненське лісництво) та ТОВ "Клуб "КСК"" (Поташнянське л-во ДП "Радомишльське ЛМГ") у межах Центрального Полісся. Ступінь впливу напіввільного утримання мисливських тварин визначено в умовах свіжого дубово-соснового субору (В2-дС) на основі повних геоботанічних описів методом порівняння бальної оцінки ґрунтових параметрів: вологості ґрунту (Hd), мінливості зволоження ґрунту (Fh), кислотності ґрунту (Rc), кількості солей (Sl), вмісту мінерального азоту (Nt), вмісту кальцію та магнію у ґрунті (Ca), аерованості ґрунту (Ae). Встановлено, що середні бали вологості ґрунту (контроль 11,93±0,12; вольєр 11,89±0,11) та аерованості ґрунту (контроль 6,38±0,08; вольєр 6,46±0,08) у вольєрах та на контрольних ділянках не мають достовірної різниці. Інші ґрунтові параметри мають тенденцію до збільшення у межах вольєрів порівняно з контрольними ділянками. Так, перемінність зволоження ґрунту на контрольних ділянках характеризувалася середнім балом 5,36±0,11, збільшуючись у вольєрах до 5,94±0,14 бала (Fфакт. = 10,58 > F0,95 = 4,30), кислотність ґрунту становила 5,80±0,12 бала на контрольній ділянці, збільшуючись у вольєрах до 6,49±0,11 бала (Fфакт. = 17,36 > F0,95 = 4,30). Збільшення виявлено як для загальної кількості солей у ґрунті, так і для кальцію та магнію, а також для мінерального азоту. Загальний вміст солей оцінено у 5,33±0,01 бала на контролі, тоді у вольєрі він становив 5,78±0,12 бала (Fфакт. = 9,14 > F0,95 = 4,30). кількість кальцію та магнію у ґрунтах контролю та у вольєрі характеризувалася середнім балом 5,56±0,12 та 5,97±0,11 відповідно та свідчить про збільшення їх кількості у ґрунтах вольєрів (Fфакт. = 6,29 > F0,95 = 4,30). Виявлено збільшення вмісту мінерального азоту у ґрунті в середньому від 4,16±0,01 бала на контрольних ділянках до 4,74±0,11 бала на ділянках вольєрного утримання тварин (Fфакт. = 27,33 > F0,95 = 4,30). Збільшення у вольєрах показників кислотності ґрунту, вмісту кальцію, магнію та мінерального азоту зумовлене, вірогідно, привнесенням до ґрунту солей натрію, калію та азотистих речовин з сечею та екскрементами ратичних тварин.