Проєкт благоустрою та озеленення внутрішньо-квартальної території у місті Запоріжжя - Дерев’янко, Н. П. (Scientific Bulletin of UNFU, 2021)
Важливим заходом, що дає змогу надати старій прибудинковій території привабливого естетичного та екологічного стану, є її озеленення. Зокрема, новий благоустрій двору багатоквартирного будинку є важливим з погляду зручності розташування необхідних об’єктів інфраструктури, які не враховувались під час будівництва будинку. Для цього може знадобитися робота над рельєфом і ландшафтом та зведення малих архітектурних споруд. Територія розташована за адресою вул. Гудименко, 22 (вул. Героїв 93-ї бригади), міста Запоріжжя та потребує певних змін як з погляду будівельних робіт, так і з ландшафтного дизайну. Ділянка розташована у Хортицькому районі у формі прямокутника. Площа об’єкта – 13125 м2. З усіх боків оточена житловими дев’ятиповерховими будинками та обмежена проїзною дорогою. Упродовж дня ділянка добре освітлюється, але світла від ліхтарів недостатньо у темну пору доби. Ця територія досить людна як рано, так і ввечері, тому що поряд розміщені школа та дитячий садок. Розроблений проєкт благоустрою та озеленення внутрішньо-квартальної території значно покращить вигляд цього об’єкта. За допомогою інвентаризації встановлено такі показники, як: баланс території, видовий та породний склад дерев і чагарників, їх кількість, стан і особливості, стан газону. Відповідно зміна зовнішнього вигляду об’єкта озеленення зробить його набагато зручнішим у користуванні. Заплановано висадити декілька композицій, в асортимент яких будуть входити хвойні дерева та чагарники, вічнозеленi, листопаднi кущi, багаторiчнi та ґрунтопокривні рослини. Запроєктовано невеликий живопліт з вічнозелених багаторічних кущів, посаджених у формі незавершеного прямокутника, на території, яка оточує торгівельний МАФ.