Обґрунтування природної цінності території "Дублянського парку" для надання статусу парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва - Петришин, Г. П.; Тупісь, С. П.; Онуфрів, Я. О.; Лукащук, Г. Б. (Scientific Bulletin of UNFU, 2021)
Проаналізовано ландшафтну, планувальну, просторову структури "Дублянського парку" Самбірського району Львівської області. Встановлено, що на дослідженій території відсутні ознаки функціонального зонування, немає проєкту організації його території. Об’ємно-просторова структура цього парку, в основному, представлена закритим простором. Напіввідкриті простори виявлені вздовж русла річки Веретено та алеї біля північної межі парку. Переважає лісовий тип ландшафту, який виник на місці порушеного паркового ландшафту. Залишились окремі елементи регулярного парку у вигляді ділянки перерослого грабового боскету, які потребують реконструкції та збереження. Визначено основні види деревних і трав’яних рослин, що присутні на території, запропонованій для охорони у смт Дубляни Самбірського району. У дендрофлорі дослідженого парку більшість рослин належить до відділу Magnoliophyta. Видовий склад деревних рослин представлений 39 видами, які належать до 16 родин. Серед життєвих форм, які формують основу цього парку, переважають дерева (30 таксонів). Кущі представлені такими лісовими видами: Euonymus europaeus L., Cornus sanguinea L., Rosa canina L. У складі паркового фітоценозу смт Дубляни присутні інтродуковані вікові види, а саме: Juglans nigra L. та J. мandshurica Maxim,, Phellodendron amurense Rupr, Acer sacharinum L. та A. negundo L. За таких умов зростання для цих видів характерна досить висока стійкість, деякі з них дають природне поновлення, мають історичну та ботанічну цінність. У складі трав’яних рослин, здебільшого, переважають лісові види, що свідчить про відсутність належного догляду і витіснення штучних угруповань. Найвища частота трапляння та проєктивного вкриття спостерігається у Carex brizoides L., Stellaria holostea L., Aegopodium podagraria L., Pulmonaria obscura Dumort., Galeobdolon luteum Huds. Узагальнено назрілі проблеми функціонування досліджуваного парку, встановлено причини деградації зелених насаджень, намічено невідкладні природоохоронні та ландшафтно-планувальні завдання, обґрунтовано доцільність надання парку статусу парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення у смт Дубляни Самбірського району Львівської області.