Перспективи використання туристично-рекреаційних ресурсів для розвиту зеленого (сільського) та екологічного туризму в Івано-Франківській області - Паньків, Н. Є. (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
Досліджено туристично-рекреаційні ресурси Івано-Франківщини та визначено перспективи їх використання для розвиту зеленого (сільського) та екологічного туризму в області. Виявлено, що сільський зелений туризм має сприятливі передумови для розвитку, адже в області є пам’ятки історії та культури світового рівня, унікальні природні ландшафти. Найпопулярнішими осередками відпочинку серед туристів є Яремчанський, Верховинський та Косівський райони, зокрема, їх гірські частини, де є розвинена мережа агроосель (загалом в області – близько 800 осель) із різними ціновими пропозиціями. Встановлено, що природні умови та наявність великої кількості об’єктів природно-заповідного фонду в Івано-Франківській області (482 території та об’єкти, площа яких становить 218,9 тис. га, або 15,7 % від площі області) сприяють розвитку широкого спектра форм екологічного туризму. Виокремлено найперспективніші осередки, які мають високий потенціал для розвитку цього виду туризму в області, зокрема: Косівський, Долинський, Надвірнянський, Городенківський і Верховинський райони та територія Яремчанської міської ради. З’ясовано, що Івано-Франківську область формують різноманітні етнографічні райони – Покуття, Гуцульщини, Бойківщини та Опілля. Корінне населення цих районів досі зберігає багату матеріально-духовну спадщину, особливий давньоукраїнський колорит, який наповнений самобутніми обрядами, одягом, побутом, ремеслами, архітектурою, що, безумовно, є атрактивним для великої кількості туристів, що сприяє розвитку в регіоні також етнографічного туризм. Отже, доцільно розвивати в області такі напрями туристичної діяльності, як інтерактивні скансени, агроготелярство, контактні зоопарки, іпотерапія та апітерапія, а також відвідування історичних сільських місцевостей та участь в етнофестивалях і різноманітних майстер-класах з виготовлення народних ремесел. Все це зумовить розвиток "безпечного" туризму в області, такого, що буде сприяти збереженню навколишнього середовища та раціональному використанню туристично-рекреаційних ресурсів Івано-Франківщини та забезпечить роботою місцевих мешканців, що, відповідно, зумовить економічне зростання регіону загалом.