Аналіз спонтанної флори плоских зелених дахів екстенсивного типу у місті Львові - Галевич, О. Є.; Сорока, М. І. (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
У Львові досліджено 18 об’єктів з озелененими плоскими дахами екстенсивного типу, влаштованими на різних висотах та різних типах будівель. Проаналізовано сучасні методи та технології створення озеленених дахів та висвітлено основні напрями досліджень у цій галузі. Розглянуто основні принципи класифікації і типіфікації зелених дахів. Здійснено інвентаризацію видового складу культивованих і спонтанних видів рослин. Виокремлено групи зелених дахів за домінуючою біоморфою використаних видів: з перевагою сукулентів; газонні дахи; з участю ефіроносних рослин середземноморської флори; з використанням деревних рослин. Вперше у працях такого типу досліджено спонтанну ценофлору, яка супроводжує культурфітоценози зелених дахів. Встановлено, що вид озеленення істотно впливає на формування фітоценозу та визначає основні напрями агротехніки утримання насаджень екстенсивного даху. Виявлено тісну залежність між типом озеленення даху та видовим різноманіттям спонтанних рослин. Встановлено шляхи поширення діаспор занесених видів. Флористичний аналіз спонтанної ценофлори плоских зелених дахів показав, що вона сформована 59 видами, більшість з яких є рудеральними бур’янами із синтаксономічного класу Molinio-Arrhenatheretea. Другу за чисельністю групу складають сегетальні бур’яни із класу Stellarietea Mediae, що свідчить про високу агротехніку утримання рослинних композицій на дахах, де переважають спонтанні види першого етапу заростання оброблених земель. Серед виявлених видів бур’янів переважають стрижнекореневі полікарпічні анемохоричні гемікриптофіти, що характеризує спосіб їх занесення у рослинні композиції. Більшість із досліджених видів не були занесені із субстратом, а поселилися пізніше за допомогою поширення діаспор вітром. Чисельні групи складають види-барохори та антропохори, які заносяться у процесі виконання агротехнічних робіт. Оскільки занесені види рослин здійснюють негативний вплив на художньо-естетичну, декоративну та екологічну функції озеленених дахів, вперше доведено ефективність та доцільність запропонованих досліджень у цьому напрямі. Запропоновано скоригувати агротехнічні прийоми з метою утримання видового складу рослинних композицій, та впровадити ефективні екологічно безпечні заходи для запобігання забур’яненню рослинних композицій зелених дахів.