МОРОЗОСТІЙКІСТЬ КУЛЬТИВАРІВ ACER PLATANOIDES L., ПЕРСПЕКТИВНИХ ДЛЯ ВИСАДЖУВАННЯ У МІСЬКИХ УМОВАХ - Manko, M.V.; Oleksiychenko, N.O.; Kitaev, O.I.; Krivoshapko, V.A.; Sovakov, O.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Визначено потенційну морозостійкість Acer platanoides L. і його культиварів в умовах Києва та проведено порівняльну оцінку отриманих показників. Установлено, що найвищий рівень стійкості до низьких температур характерний для рослин A. p. ’Golden Globe’, A. p. ’Princeton Gold’ і A. p. ’Globosum’; найменш стійкими є A. p. ’Cleveland’ і A. p. ’Columnare’. Усі досліджені культивари за сумарним рівнем пошкодження різних частин пагона розташовано у послідовний ряд морозостійкості. За результатами досліджень, для використання у міських насадженнях запропоновано культивари із цінними декоративними властивостями та високим рівнем стійкості до низьких температур.