Соціально-екологічний підхід до розроблення стратегії сталого розвитку туризму територіальних громад - Паньків, Н. Є. (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
На прикладі запланованої Старосамбірської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) Львівської області проаналізовано найвідоміші теоретичні моделі, побудовані на підставі соціально-екологічного підходу розвитку суспільства, призначених для застосування під час розроблення стратегії сталого розвитку територій. Встановлено, що соціально-екологічний підхід до розроблення стратегії сталого розвитку туризму територіальних громад, стане тим інноваційним механізмом, за допомогою якого регіон зможе реалізувати свій туристичний потенціал, базуючись на концепції сталого розвитку, що ґрунтується на двох основоположних підходах: ощадливе використання природних ресурсів та мінімізація шкоди для довкілля; забезпечення збалансованого соціально-економічного розвитку туристичних регіонів. Висвітлено проблеми та перспективи використання соціально-екологічного підходу до розроблення стратегії сталого розвитку туризму територіальних громад (на прикладі запланованої Старосамбірської об’єднаної територіальної громади Львівської області) та впровадження стратегічних планів економічного та соціального розвитку туризму об’єднаних територіальних громад для забезпечення високого рівня та якості життя населення регіонів України, створення сприятливих умов для діяльності нинішнього та майбутніх поколінь та припинення деградації природних екосистем шляхом впровадження нової моделі економічного зростання, що ґрунтується на засадах сталого розвитку. Встановлено, що пріоритетними напрямками розвитку туристичної сфери цього району є такі види туризму: сакральний; паломницький; ностальгійний; культурно-пізнавальний; рекреаційний; активний туризм, зокрема, піший туризм, велотуризм та екстремальний туризм та екологічний туризм. Саме стійкий попит на такий продукт сприятиме розвитку інфраструктури, малого та середнього підприємництва тощо. Результати досліджень наявних туристично-рекреаційних ресурсів, з урахуванням екологічної та соціально-економічної складових для реалізації принципів сталого розвитку громади є важливими, як власне для окремих об’єднаних територіальних громад, так і для держави загалом.