Екологічне оцінювання деревини робінії звичайної та рекультивованих відвалів шахт як резервної території для її вирощування - Башуцька, У. Б.; Кремер, Тобіас (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
Раціональне користування природними ресурсами є необхідним для сталого розвитку. Потребою сьогодення є використання екологічної сировини, яка спричиняє мінімальний вплив на довкілля та здоров’я людини під час її виробництва, використання й утилізації. Проаналізовано екологічну цінність деревини робінії звичайної на підставі вивчення її застосування та ринків збуту у Німеччині. Відзначено подібність її деревини за хімічним складом і властивостями із деревиною тропічних видів дерев, а також можливість заготівлі екологічно сприйнятливими способами. Вивчено можливість вирощування цього інтродукованого виду рослин на рекультивованих породних відвалах за умови екологічного моніторингу. Опрацьовано інформацію про насадження робінії звичайної у північно-східній низовині Німеччини. Проаналізовано будову, властивості деревини робінії та її можливе використання. Розглянуто принципи сортування та відповідні критерії якості деревини робінії. Здійснено порівняння ринків робінії у Бранденбурзі (Німеччина) та Угорщині. Запропоновано заходи щодо збільшення використання робінії. Розглянуто порушені землі Малого Полісся, як резервні території отримання екологічної деревини робінії звичайної. Екологічно обґрунтованим є відведення для цього порушених добуванням вугілля територій у сприятливих лісорослинних районах. Фітомеліоративні властивості робінії звичайної роблять її перспективним видом для залісення новоутворених екотопів із широкою екологічною амплітудою в умовах Малого Полісся. Наявність насипних рекультиваційних ґрунтів є необхідною умовою для приживання та рівномірного росту і розвитку робінієвих культур в умовах породних відвалів шахт. Якість та продуктивність робінієвих насаджень залежать від фізико-хімічних властивостей шарів насипних ґрунтів та мікрокліматичних особливостей екотопів відвалів. Це зумовлює відмінності в рості й розвитку робінієвих насаджень, впливає на показники якості деревини робінії і зумовлює шляхи її можливого використання. Меліоративна функція робінієвих насаджень на післягірничих ландшафтах є особливо важливою у час зміни клімату. Продуктивна функція робінієвих насаджень на післягірничих ландшафтах дає підставу розглядати їх як додаткове джерело біологічно стійкої деревини.