Використання геоінформаційних технологій для дослідження зсувних процесів - Кравець, О. Я. (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
Виконано аналіз методів дослідження динаміки зсувних процесів. Проаналізовано причини виникнення зсувів, основними з яких є перезволоження ґрунту та збільшення навантаження на схил внаслідок забудови схилу та руху транспорту. Визначено роль рельєфу та його геоморфологічного стану у формуванні зсувів. Описано методи боротьби зі зсувами. Проаналізовано наявні методи спостережень на зсувних схилах, які забезпечують вирішення завдань із вивчення механізму та динаміки зсувного процесу. Виконано опис геодезичних методів дослідження зсувів, які передбачають створення геодезичної основи на зсувонебезпечних схилах, закріплення геодезичної основи спеціальними марками та періодичні вимірювання їх координат і висот високоточними електронними геодезичними приладами, ГНСС-приймачами. Запропоновано визначати просторово-часові характеристики зсувів геоінформаційними методами. За даними топографічного знімання з допомогою пакету програм Surfer створено тривимірну цифрову модель зсувного схилу та карту крутизни схилу. За даними зміщень геодезичних марок між двома циклами спостережень створено карти ізозміщень ґрунту по висоті та визначено межі зсуву. За геологічними даними складено карту ізопотужностей зсувного тіла, яка дає змогу визначити його об’єм. За даними повторних вимірювань створено карту швидкостей зсуву. Порівняння даних з різних циклів дає змогу проаналізувати динаміку зсувного процесу, розробити прогноз його розвитку та запроектувати відповідні протизсувні заходи. Запропоновано застосовувати геоінформаційні технології для створення просторово-часових моделей зсувних процесів. Розроблені карти є основою для створення інших геодинамічних карт: суміщених карт горизонтальних та вертикальних ізозміщень, карт прискорень ізозміщень та ін. Разом вони формують банк даних інформації, що дає змогу здійснювати ефективний моніторинг зсувних процесів.