Аналіз вартості теплової енергії та шляхи її економії для житлових будинків - Сподинюк, Н. А.; Шепітчак, В. Б. (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
Здорожчання ціни на газ провокує переходити на альтернативні види палива, такі як дрова, вугілля та паливні брикети. Заміна газового котла на твердопаливний не потребує багато зусиль, і таке рішення проблеми було економічно доцільним, з огляду на високу вартість електроенергії також. Проте на сьогодні цінова політика на енергоресурси зазнала перебудови. Тож відкритим залишається питання, як насправді варто економити енергію та власні кошти. Тому у цьому дослідженні проаналізовано вартість теплової енергії в опалювальний період для індивідуальних житлових будинків з урахуванням постійної зміни ціни та пріоритетів на той чи інший вид палива. Виконано математичну оцінку тепловтрат індивідуального будинку на підставі низки припущень та узагальнень. Завдяки цій методиці можливо оцінити, з достатньою для інженерних розрахунків точністю, витрату природного газу, твердого палива та електроенергії на забезпечення енергією системи опалення житлового будинку. За результатами виконаного аналізу можна окреслити низку особливостей. Після зростання ціни на газ, власники індивідуальних будинків здійснили різкий перехід на опалення твердим паливом. У 2016 р. ціни на альтернативні види палива, такі як кам’яне вугілля та паливні брикети, були набагато нижчими за ціну на газ для населення. Тому твердопаливний котел був добрим рішенням проблем українців у боротьбі з енергетичною залежністю. У 2020 р. ситуація стрімко змінилася. Ціна на тверде паливо зросла і натепер альтернативу газу важко знайти, якщо ще і взяти до уваги простоту в експлуатації газового котла, на відміну від твердопаливного. Стрімке підняття ціни на дрова та вугілля пов’язане з великим попитом та різким зменшенням твердопаливних ресурсів. Також варто зазначити, що проблема екології в Україні надалі буде набувати дедалі більшого значення. Тому від використання твердопаливних джерел теплопостачання потрібно буде свідомо відмовлятися в недалекому майбутньому. Застосування локальної системи інфрачервоного опалення дасть змогу забезпечити локальний нагрів тільки окремих житлових зон. Також встановлення дво- або тризонного лічильників електроенергії та якісне регулювання системи інфрачервоного опалення дасть змогу заощадити енергоносії.