Зміна вмісту 137CS у чорниці (Vaccinium myrtillus L.) у лісах Полісся України з часу аварії на ЧАЕС - Краснов, В. П.; Орлов, О. О.; Жуковський, О. В.; Гулик, І. Т.; Курбет, Т. В.; Корбут, М. Б.; Давидова, І. В.; Мельник, В. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
Досліджено багаторічну (30 років) динаміку радіоактивного забруднення найпоширенішої ягідної рослини лісів Полісся України – чорниці, яка відіграє велику роль в опроміненні населення регіону. На всіх постійних пробних площах відзначено вищі значення питомої активності 137Cs у ягодах чорниці порівняно зі значеннями цього показника у її вегетативній надземній фітомасі – в 1,1-1,7 раза. Це, вірогідно, можна пояснити її біологічними особливостями. За період спостережень відбулося значне зниження радіоактивного забруднення чорниці звичайної: у свіжих ягодах чорниці – у 3,7-8,3 раза, у сухій надземній фітомасі – у 8,2-19,2 раза. Значення коефіцієнтів переходу до надземної фітомаси та свіжих ягід чорниці в 1994 р. відповідно становили 49,2-178,1 та 8,9-34,3 м2кг-1·10-3. У 2016 р. продовжує тривати досить інтенсивне надходження 137Cs до чорниці: значення коефіцієнтів переходу до свіжих та сухих ягід змінювалися у межах 6-8 та 24-61 м2кг-1·10-3 відповідно, а для сухої надземної фітомаси – 17-53 м2кг-1·10-3. Триває вертикальна міграція 137Cs з верхніх до більш глибоких шарів ґрунту. У 1991 р. основна частка сумарної активності радіонукліду у вологих суборах була зосереджена у напіврозкладеному та розкладеному шарах лісової підстилки та 0-2-сантиметровому шарі мінеральної частини ґрунту (близько 60-70 %). У 2016 р. найбільше значення цього показника характерне для верхнього 10-сантиметрового шару гумусово-елювіального горизонту – 69,87 %, що в 1,3 раза більше, ніж у 2000 р. (54,91 %). Цей шар ґрунту насичений кореневими системами численних лісових рослин, зокрема чорниці, що підвищує інтенсивність надходження радіонуклідів.