Методи визначення якості програмного забезпечення - Грицюк, Ю. І.; Муха, Т. О. (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
Розроблено сучасний програмний засіб для визначення якості програмного забезпечення (ПЗ) методами метричного аналізу, що дає змогу за допомогою показників якості розрахувати відповідні метрики і визначити значення комплексного показника якості програмного продукту. З’ясовано особливості процесу оцінювання якості ПЗ, тобто проаналізовано поняття якість програмного продукту як предмет стандартизації, а також рівні подання моделі якості ПЗ, що дало змогу встановити можливість її підвищення шляхом формування відповідних вимог до критеріїв оцінювання якості, вдосконалення моделей метричного аналізу його якості та методів кількісного її вимірювання на всіх етапах реалізації програмного проекту. Встановлено особливості використання метричного аналізу для визначення якості ПЗ, згідно з якими існує відсутність єдиних стандартів на метрики, тому кожен постачальник вимірювальної системи пропонує власні методи оцінювання якості ПЗ і відповідні метрики. Також є складним завдання інтерпретації значень метрик, позаяк для більшості користувачів як метрики, так і їх значення не зовсім є зрозумілими та інформативними. Виявлено, що основними параметрами при виборі варіанту реалізації ПЗ є його вартість та тривалість процесу розроблення й репутація фірми-проектанта, але рішення, прийняті на підставі цих параметрів, не завжди гарантують належну якість ПЗ. Приймаючи до уваги результати аналізу стандартів, моделей та метрик якості ПЗ, а також методів вимірювання показників його якості було розроблено інтелектуальний програмний засіб, який виконує такі основні функції: 1) обчислює за допомогою розрахункових і експертних методів точні або прогнозовані значення метрик ПЗ вже на етапі проектування його архітектури; 2) дає змогу не тільки будувати метрики, але й аналізувати й обробляти результати метричних оцінок, на підставі чого можна надати відповідні рекомендації, висновки і прогнози про якість розроблюваного ПЗ.