Динаміка різноманіття трав’яно-чагарничкового ярусу після суцільних рубань дубових лісів природного походження та створення культур дуба у вологих сугрудах Житомирського Полісся - Іванюк, І. Д. (Scientific Bulletin of UNFU, 2020)
Досліджено флористичний склад та видову подібність трав’яно-чагарничкового ярусу рослинних угруповань / фітоценозів різного віку на місці суцільно-лісосічних рубань субклімаксових дубових лісів природного походження та створення культур дуба на зрубах (Житомирське ОУЛМГ, ДП "Лугинське ЛГ", Дивлинське лісництво, ДП "Баранівське ЛМГ", Баранівське лісництво). На 36 ділянках виконано геоботанічні описи (вікові категорії: 1 рік, 2 роки, 3 роки; 7, 10, 20-120 років) та визначено видову подібність трав’яно-чагарничкового ярусу цих груп за індексом Сьоренсена-Чекановського. Виявлено, що на місці зрубів упродовж 1-3 років формуються динамічні рослинні угруповання зі залишками лісових видів та значною участю світлолюбних рудеральних і лучних видів. Після змикання крон молодого деревостану (після 10 років) флористичний склад та ценотична будова фітоценозів поступово відновлюються, і в лісових культурах дуба звичайного після 40 років параметри видового різноманіття є подібними до таких, характерних для вихідних субклімаксових ценозів. Починаючи з 10 років (періоду змикання крон), спостерігається висока видова подібність флористичного складу трав’яно-чагарничкового ярусу культур дуба з усіма віковими категоріями ценозів після змикання крон деревостану. Флористична подібність ценозів після періоду змикання з динамічними рослинними угрупованнями перших вікових груп є низькою. Ценотична будова лісових фітоценозів (ярусна, синузіальна) відновлюється після 30 років.