Сталий університет: модель системної інтеграції принципів сталого розвитку в усі сфери діяльності - Туниця, Ю. Ю.; Лиско, Л. Р.; Загвойська, Л. Д.; Соловій, І. П. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Проаналізовано світоглядні та загальнометодологічні передумови екологізації освітньої діяльності університетів на основі концепції людського капіталу сталого розвитку. Обґрунтовано економічний дискурс освіти для сталого розвитку, який базується на системно-синергетичній парадигмі, а також окреслено сучасні тенденції розвитку систем освіти. Досліджено методологічні та дидактичні аспекти екологізації освітньої діяльності університетів на засадах компетентнісного підходу. Розкрито теоретичні та методичні особливості екологізації різних напрямів підготовки фахівців на основі концепції людського капіталу сталого розвитку. Розглянуто роль університетів у реалізації Стратегії ЄЕК ООН. Вивчено світовий досвід переходу університетів до сталості. На засадах підходу "всієї школи" проаналізовано ключові аспекти імплементації соціальної відповідальності університету. Обґрунтовано роль цього підходу у формуванні сучасного дискурсу освіти для сталого розвитку, який сприяє підвищенню її дієвості, викликає зміни у професійній і побутовій поведінці. З’ясовано передумови системної та цілісної інтеграції принципів сталості в усі сфери діяльності університетів. Особливу увагу звернено на досвід Національного лісотехнічного університету України як репрезентанта формування і втілення в життя моделі цілісної концепції екологізації вищої професійної освіти.