Бактеріальна біоінокуляція як спосіб підвищення морфометричних показників однорічних сіянців сосни звичайної - Шаловило, Ю. І. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
За результатами дослідження встановлено, що бактеріальний штам P. abietaniphila є представником рістстимулювальних бактерій. Він проявив одну із ключових властивостей Plant Growth-Promoting Bacteria (PGPB), а саме здатність продукувати фітогормон ауксинової природи – індолілтриоцтову кислоту (ІОК) у кількості 85,06 мг на літр поживного середовища. З’ясовано, що ця властивість бактерій сприяє розвитку системної резистентності рослин та збільшенню морфофізіологічних показників проростків після біоінокуляції. Спостерігали за збільшенням довжин кореневих систем в однорічних сіянців, що попередньо інокулювалися з бактеріальним штамом P. abietaniphila на 57,7–58,7 %. Виявлено, що тенденція до збільшення довжини кореневої системи сіянців відобразилася на збільшенні сирої маси однорічних сіянців. Для дослідної групи, що обробляли суспензією з 109 КУО/мл, це значення становило 0,283 г, а для інокулянту з 108 КУО/мл – 0,210 г, тоді як для контрольної групи сіянців – 0,117 г. Загалом вдалося встановити, що загальна довжина інокульованих сіянців з бактеріальним штамом P. abietaniphila у всіх варіантах дослідження зростає завдяки збільшенню довжини кореневої системи. Проте з’ясовано, що оброблення 14-добових проростків суспензією, що містила 109 КУО/мл, спричинило збільшення довжини надземної частини однорічних сіянців на 20 %, порівняно з відповідним контролем. Результати наших досліджень свідчать, що бактеріальний штам P. abietaniphila потенційно покращить адаптацію сіянців сосни до природних умов середовища. Це свідчить про на перспективність використання його у практиці лісового господарства, для отримання високоякісних сіянців та саджанців сосни звичайної.