Ефективність виробництва і застосування легких стружкових плит із вмістом пінополістиролу - Байзова, Л. Р. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Досліджено ефективність виробництва і застосування легких стружкових плит із вмістом пінополістиролу. Ефективністю застосування цих плит вважали сукупність показників економії грошових ресурсів за результатами порівняння затрат під час виробництва і використання легких плит із вмістом пінополістиролу замість звичайних стружкових плит. Встановлено, що вага плит істотно впливатиме на ефективність їх виробництва, транспортування і застосування у виробах. З’ясовано, що основні відмінності під час виробництва досліджуваних видів плит зосереджені в затратах на сировину. Незважаючи на наявність у легких стружкових плитах додаткових матеріалів (шпон, пінополістирол), їх виробництво і застосування є економічно вигіднішим за виробництво і застосування звичайних стружкових плит. Зростання вартості деревинної сировини підвищує ефективність виготовлення легких стружкових плит із вмістом пінополістиролу та конкурентоздатність таких плит над звичайними стружковими плитами. За зниження вартості деревинної сировини до 469 грн/м3 ефективність виготовлення легких стружкових плит із вмістом пінополістиролу зменшиться до нуля. У разі подальшого зменшення вартості деревинної сировини ефективність виготовлення легких стружкових плит із вмістом пінополістиролу набуде від’ємних значень, тому що затрати на їх виготовлення будуть більшими, ніж для виготовлення звичайних стружкових плит. Транспортувати легкі стружкові плити із вмістом пінополістиролу ефективніше за звичайні стружкові плити. Транспортування легких стружкових плит із вмістом пінополістиролу дає змогу збільшити заповнення причепа за об’ємом на 12,33 %, а за масою зменшити на 4,73 %, що під час транспортування однакової кількості плит на однакову віддаль зменшує кількість рейсів і, як наслідок, затрати на транспортування таких плит порівняно зі звичайними стружковими плитами. Ефективність транспортування легких стружкових плит із вмістом пінополістиролу зі збільшенням відстані транспортування зростає. Використання легких стружкових плит для фасадних поверхонь з вертикальним підніманням є ефективним і дає змогу застосувати меншої потужності дешевші кріплення фасадної поверхні корпусного виробу.