Оцінювання комфортності міських екотопів Києва як ареалу для птахів - Радомська, М. М.; Горобцов, І. В.; Мушта, М. А. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Проаналізовано структуру сучасної міської екосистеми та місце у ній зооценозу. Встановлено, що міста є поєднанням незначних за площею, але різноманітних за своїми властивостями, елементів. У межах кластерів, що містять природні, напівперетворені або відновлені фітоценози, існує можливість для підтримки і розвитку міської орнітофауни. Для оцінювання потенціалу міста Києва як ареалу проживання птахів проведено дослідження 59 об’єктів цього типу. Проаналізовано основні загрози та переваги для орнітофауни в межах міських територій. Запропоновано спеціальну методику оцінки комфортності міських екотопів для птахів за основними показниками, що впливають на динаміку їх популяцій. Встановлено, що найсприятливішими є залишки лісових ділянок та паркові зони з мінімальною рекреаційною діяльності. При цьому виявлено, що активна діяльність людей, спрямована на підтримку орнітофауни, може підвищувати привабливість інших об’єктів, навіть за умови їх теоретично меншої комфортності. Підтверджено неоднозначний вплив антропогенного навантаження на різноманіття птахів, що збігається з результатами інших дослідників. Для подальшого аналізу закономірностей розвитку міських зооценозів потрібно проаналізувати ситуацію на територіях, що нещодавно отримали заповідний статус, та тих, що характеризуються підвищеним рівнем забруднення.