ОСОБЛИВОСТІ ЖИВЛЕННЯ ЗАЙЦЯ СІРОГО (LEPUS EUROPAEUS PALL.) У ВІДКРИТИХ ТИПАХ МИСЛИВСЬКИХ УГІДЬ ЖИТОМИРЩИНИ У ЗИМОВИЙ ПЕРІОД - Vlasyuk, V.P. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Розглянуто особливості живлення зайця сірого у зимовий період у відкритих типах мисливських угідь Житомирщини. Визначено видовий склад рослин, якими живиться вид у цю пору. Ці матеріали є важливими для проектування проведення біотехнічних заходів. Встановлено, що у зимовий період серед перелісків та чагарників заєць сірий здебільшого живиться дроком красильним (29 %) та зіноваттю руською (22 %); на луках – конюшинами (26 %), тимофіївкою лучною (22 %), пирієм повзучим (16 %); на верхових болотах – пагонами верб (38 %), журавлиною болотною (25 %); у листяних і мішаних незімкнутих лісових культурах – чорницею (17 %), конюшинами (13 %) та зіноваттю руською (12 %); на соснових незімкнутих лісових культурах – чорницею (31 %) та зіноваттю руською (24 %); на присадибних сільськогосподарських культурах – конюшинами (17 %), сходами озимих культур (15 %), на бурячищах (13 %), кукурудзою (11 %).