Культивари виду Thuja plicata Donn ex D. Don у Правобережному Лісостепу України та можливості їх використання в садово-парковому будівництві - Ivashchenko, I. Ye. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Досліджено внутрішньовидове різноманіття виду Thuja plicata Donn ex D. Don у Правобережному Лісостепу України. Встановлено, що із 54 відомих культиварів виду в дендрологічних парках регіону вже багато років успішно зростають два: Th. p. ’Zebrina’ і Th. p. ’Aureovariegata’. За останні 10 років також були введені Th. p. ’Dura’ та Th. p. ’Whipcord’. У декоративному садівництві поширені такі культивари Th. plicаta: Th. p. ’Atrovirens’, Th. p. ’Aureovariegata’, Th. p. ’Can-Can’, Th. p. ’Daniellow’, Th. p. ’Dura’, Th. p. ’Excelsa’, Th. p. ’Gelderland’, Th. p. ’Goldy’, Th. p. ’Kornik’, Th. p. ’Whipcord’, Th. p. ’Zebrina’ та Th. p. ’Zebrina Extra Gold’. Для характеристики різноманіття культиварів Th. plicаta, що ростуть у Правобережному Лісостепу України, використано систему класифікації формового складу поліваріантних видів Р. В. Кармазіна. Згідно з цією класифікацією, досліджувані рослини Th. plicаta належать до надгрупи В (рослини з лускоподібною хвоєю). Із 12 культиварів до групи І віднесено шість; до групи ІІ – три; до групи ІІІ – три. Визначено біометричні показники досліджуваних культиварів. Виділено культивари Th. plicаta, які поширені в районі досліджень за найбільш істотними декоративними ознаками, а саме: за забарвленням хвої, формою крони та висотою (низькорослі форми). Враховуючи їхні декоративні якості, надано рекомендації щодо застосування у різних типах насаджень: солітерах, групах, алеях, живоплотах, під час створення альпінаріїв та контрастних композицій.