Використання методу FTA для аналізу небезпеки аміачних трубопроводів - Babadzhanova, O. F.; Voytovych, D. P. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Розглянуто можливість використання одного з методів імовірнісного аналізу безпеки – аналіз "дерева відмов" (FTA) – для дослідження небезпеки аміачних трубопроводів. "Дерево відмов" є графічним представленням причинних взаємозв’язків для відшукання можливих причин виникнення аварій. В аміачних холодильних установках як холодоагент використовують хімічно небезпечну речовину – аміак, який циркулює по системі трубопроводів у газовій і рідкій фазах. Виявлено основні чинників небезпеки експлуатації трубопроводів аміачної холодильної установки. Побудовано "дерево відмов" для трубопроводів з аміаком. Оцінено вплив окремих відмов у роботі трубопроводів на небезпеку виникнення аварійної ситуації. Розроблено ймовірний сценарій розвитку аварії в разі пошкодження трубопроводів з рідким та газоподібним аміаком. Встановлено можливість застосування методу FTA для прогнозування аварійних ситуацій на аміачних трубопроводах, які впливають на техногенну небезпеку аміачної холодильної установки.