Формування гербарію Уманського національного університету садівництва (UM) - Mamchur, T. V.; Parubok, M. I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Висвітлено історію формування Наукового гербарію Уманського національного університету садівництва (UM) та сьогодення. Складові його колекції мають історичну, наукову і навчальну характеристику. Зі складу історичної іменної колекції виділено гербарні збори учня Уманського училища землеробства і садівництва – Йосипа Конрадовича Пачоського, які було зібрано в околицях міста Умані, оранжереях. Формування дендрологічного гербарію здійснив головний садівник Царициного саду (нині – Національний денрологічний парк "Софіївка" НАН України) Юліус Робертович Ланцький і Нікітського ботанічного саду, Крим. Наведено результати опрацювання ексикат Herbarium Florae Rossicae (1897-1907 рр.) історичного гербарію Уманського училища землеробства і садівництва, які зберігаються у науковому гербарії Уманського національного університету садівництва. Встановлено, що колекція ексикат нараховує 1948 гербарних зразків, отриманих шляхом обміну з ботанічним відділенням Санкт-Петербурзького товариства природодослідників. Проаналізовано кількісний склад ексикат окремих колекторів Herbarium Florae Rossicae та виявлено наявність гербарних зборів учнями училища І. Андрієвського, В. Бихацького, П. Герасимчук, І. Горбач, Ф. Заморського, В. Казута, С. Руденко в 1899 р. в околицях Умані. Охарактеризовано меморіальні колекції викладачів ботаніки, які сформовані у різні віхи історії під час викладання курсу ботаніки, декоративної дендрології, лісівництва та ін. Опрацьовано меморіальну колекцію доцента В. А. Гаврилюка, зібрану під час проведення досліджень рослин у студентські роки (Карпати), навчання в аспірантурі (Ленінград), виконання науково-дослідницької роботи (півострови Чукотка та Камчатка). Автори наголосили на його бережливому ставленні до цінних історичних колекцій у часи його завідування кафедри ботаніки. У цьому дослідженні розглянуто створення навчальних колекцій Algae, Lichеnophyta, Bryophyta, Equіsetophyta, Lycopodiоphyta, Pteridophyta, як демонстраційний матеріал на лабораторно-практичних заняттях, виокремлення сучасних студентських гербаріїв у дослідженні регіонів України та виїзних експедицій викладачами. Обґрунтовано роботу гербарію сьогодні та досягнення в майбутньому.