Підсумки інвентаризації Pinus Nigra Arn. у складі вуличних насаджень міста Умань - Adamenko, S. A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Досліджено таксономічний склад та проведено географічний аналіз P. nigra у вуличних насадженнях Умані. На підставі відповідності віковим параметрам діаметра та висоти її окремих екземплярів, відзначено високу стійкість рослин до складних умов урбанізованого середовища та встановлено перспективність використання виду, за дії на нього чисельних антропогенних факторів. Результати показують, що всі досліджувані рослини P. nigra мають високі показники життєздатності та належать до першої групи перспективності. Значення акліматизаційних чисел свідчать про перспективність інтродукції P. nigra та успішність акліматизації в умовах урбанізованого середовища. Оцінивши декоративні якості P. nigra, виявлено, що в основному вона виділяється на фоні інших видів своєю компактною овальною чи конусоподібною кроною, темно-сірою з різними відтінками тріщинуватою корою та довгою темно-зеленою хвоєю. Саме завдяки цим якостям вона зберігає привабливий вигляд протягом усього року, навіть у зимовий період. На підставі отриманих результатів, сумарний річний показник декоративності основних ознак P. nigra становить 4 бали і свідчить про наявність високих декоративних якостей рослин цього виду. Отже, використання P. nigra в урбанізованому середовищі покращує екологічні умови міста та позитивно впливає на емоційний стан населення.