Оцінка посухостійкості Ailanthus Altissima (Mill.) в умовах Правобережного Лісостепу і Степу України - Mamchur, V. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Досліджено посухостійкість A. altissima упродовж вегетаційного періоду за п’ятибальною шкалою С. С. П’ятницького в умовах Правобережного Лісостепу і Степу України. Встановлено, що рослини роду Ailanthus добре переносять посуху й часто ростуть у місцях з обмеженим доступом води. За результатами аналізу середньомісячних та середніх багаторічних даних метеостанції м. Умань упродовж травня – серпня, надано порівняльну характеристику гідротермічного режиму років досліджень. Визначено, що водний і термічний режими деревних і кущових видів у Степу є головним фізіологічним аспектом успішності степового лісорозведення, з огляду на що очевидною є актуальність вивчення стійкості та адаптації інтродукованого виду A. altissima до несприятливих умов степової зони. Доведено, що рослини A. altissima, що зростають в умовах Правобережного Лісостепу і Степу України, реагували на посуху без значних пошкоджень, зберігаючи високий тургор листків і молодих пагонів. Дерева досліджуваного виду мали близькі до найвищих і найвищі бали посухостійкості (4,8-5,0 бала). Встановлено, що за період досліджень 2014-2017 рр. істотних ознак в’янення листків у дорослих дерев A. altissima в умовах Правобережного Лісостепу та Степу України не виявлено. Високі літні температури (до +38°С) і тривалі бездощові періоди (55-60 діб) всі досліджувані дерева A. altissima перенесли добре. Наведено результати дослідження водного режиму листків A. altissima за показниками загального вмісту води, водного дефіциту та інтенсивності втрати вологості, що свідчить про високий рівень адаптації досліджуваних рослин до посушливих періодів в умовах Правобережного Лісостепу та Степу України.