Таксономічний склад деревних і кущових насаджень Уманського національного університету садівництва - Shlapak, V. P.; Tysyachnyy, O. P.; Vitenko, V. A.; Koval, S. A.; Maslovata, S. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
На підставі опрацювання літературних джерел досліджено історію створення зелених насаджень Уманського національного університету садівництва (УНУС). Проведено аналіз таксономічного складу автохтонних та інтродукованих деревних і кущових рослин, що нині зростають на цій території. Встановлено, що серед голонасінних рослин переважають представники роду Thuja та його формового різноманіття, дещо менше представництво має рід Picea, а третім за чисельністю є рід Pinus. Серед кущових порід порядку голонасінних переважають роди Juniperus і Taxus. Порядок покритонасінних рослин найбільше представлений родами Aesculus, Acer, Betula, Corylus, Juglans, Mahonia, Quercus, Ulmus, Tilia, Fraxinus, Salix та Sorbus. Найбільше представництво кущових рослин цього порядку становлять роди Berberis, Caragana, Cornus, Philadelphus, Laburnum, Viburnum, Spiraea, Symphoricarpos, Syringa, Tamarix та Forsythia. Для покращення естетичного стану цих насаджень необхідно проводити формувальну обрізку. Відзначено наявність великої кількості плодових рослин, яку представляють роди Armeniaca, Cerasus, Malus, Morus, Pyrus. Внаслідок проведеного візуального обстеження загального стану насаджень деревних та кущових рослин, що зростають на території УНУС, подано пропозиції щодо їх реконструкції та збільшення видового і формового різноманіття.