Лісівничо-таксаційна характеристика насаджень у вольєрах Західного Полісся - Kratiuk, O. L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Досліджено лісівничо-таксаційну структуру лісових насаджень вольєрів Західного Полісся. У межах регіону функціонує 24 вольєри загальною площею 1524,1 га. Встановлено, що за структурою це 1272,7 га території лісового фонду та 251,4 га польові угіддя. У межах вольєрів виділено 21 тип лісу. Боровий комплекс представлений А1С, А2С, А3С, А4С та А4СО (111,3 га). У суборових умовах серед 5 типів лісу (В2ДС, В3ДС, В4ДС, В5БС, В5БСО) домінує В3ДС – 245,5 га або 21,7 % від загальної площі вкритих лісовою рослинністю земель. Сугруди представлені 11 типами лісу (С2ГД, С2ГДС, С2ГСД, С3ГД, С3ГДС, С3ГСД, С3ЯГС, С4ГДС, С4Влч, С4ВлО, С5Влч). Домінуючим є С4Влч (303,6 га або 26,8 %). Ще 2 типи лісу займають значні площі, а саме: С3ГДС (159,4 га) та С2ГДС (78,7 га). У вольєрах переважають мішані насадження – 396,2 га (35,0 %). Серед чистих найбільшу площу займають соснові насадження – 359,3 га (31,7 %). Площі чистих вільхових та березових насаджень становлять відповідно 255,7 га (22,6 %) та 113,3 га (10,0 %). Загалом у вольєрах переважають середньовікові насадження (463,0 га або 40,9 %). Повнота насаджень змінюється від 0,31 до 0,9. Середня повнота становить 0,71. Деревостани у вольєрах зростають за сімома класами бонітету (від Іb до V). Деревостани зростають за І (514,9 га), Іа (167,4 га) та ІІ (334,0 га) класами бонітету. Серед мішаних насаджень переважають середньовікові деревостани (44,0 % або 174,3 га). Повнота мішаних насаджень змінюється від 0,42 до 0,93, а середня становить 0,70. Деревостани зростають за Іа – ІІІ класами бонітетів. Найпоширенішими є Іа (61,3 га), І (168,1 га) та ІІ (117,7 га).