Дослідження витрат і джерел надходжень від ведення мисливського господарства Львівської області - Muraviov, Yu. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Мисливство вже багато років залишається збитковим видом господарювання як у Львівській області, так і в Україні загалом. Основними причинами є прогалини у законодавстві, низький рівень самофінансування, корупція та браконьєрство. На основі актуальних статистичних даних проаналізовано динаміку кількості витрат на ведення мисливського господарства у Львівській області за період 2015–2017 рр. Витрати за аналізований період зростають на 10,3–14,3 %. Виявлено, що збільшення загальних витрат відбувається за рахунок витрат на оплату праці працівників, зайнятих у мисливському господарстві. Встановлено, що частка витрат на охорону, відтворення, облік диких тварин, упорядкування мисливських угідь упродовж 2015–2017 рр. демонструє спадну динаміку: у 2015 р. – 39,1 % від загальних витрат, а у 2017 р. – 30,3 %. Досліджено динаміку кількості надходжень від ведення мисливського господарства Львівської області. Від ведення мисливського господарства витрати у 2017 р. (6987,0 тис. грн) збільшилися на 48 % порівняно з показником 2015 р. (4736,7 тис. грн), проте не перевищували розміру загальних витрат. Проаналізовано рентабельність мисливської галузі Львівської області за період 2015–2017 рр. Окупність галузі знаходиться в межах від 30,3 до 35,4 %. Запропоновано застосовувати вольєрний метод розведення диких тварин, зокрема ратичних. Рекомендовано вдосконалити економічні санкції та штрафи для боротьби з нераціональним використанням мисливських угідь.