Збереження орнітофауни для забезпечення стабільності урбоекосистеми Києва - RadomskaМ. М.; Horobtsov, I. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Трансформація екосистем на міських територіях створює серйозні загрози для нормальної життєдіяльності її жителів, як людей, так і тварин. Відомо, що сучасні міста є нерівномірним поєднанням природних і техногенних ландшафтних елементів, які часто не мають зв’язків і тому не здатні підтримувати популяції тварин. Однак стабільність такої кластерної екосистеми неможлива без забезпечення неперервного потоку енергії і матерії, що здійснюють живі організми. Встановлено, що учасники міського зооценозу здатні відображати його стан, тому сприяючи його різноманітності, можна підвищити загальну якість умов життя в місті. Вузький діапазон груп живих організмів, що проживають на території міст, зумовив вибір пташиних угруповань як найперспективнішого об’єкта для реалізації природоохоронних заходів. Проаналізовано основні загрози для орнітофауни міста Києва. Обґрунтовано необхідність виділення на території міста ландшафтів, об’єднаних близьким розташуванням, добре збереженими фітоценозами та сприятливими умовами для діяльності птахів, у захищені об’єкти з відповідним правовим статусом. Як основу для потенційних природоохоронних об’єктів запропоновано озера та ставки міста. На основі аналізу придатних і доступних територій сформовано 4 ядра у різних районах Києва. Для успішної реалізації проекту рекомендовано створити єдиний орган управління для всіх природоохоронних територій Києва. Розраховано вартість реалізації проекту.