Лісівничо-таксаційна характеристика насаджень у вольєрах Центрального Полісся - Kratiuk, O. L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Досліджено лісівничо-таксаційну структуру лісових насаджень вольєрів Центрального Полісся. У межах регіону функціонує 20 вольєрів загальною площею 639,5 га. Встановлено, що 74,7 % (477,6 га) їх площі становлять лісові насадження. У межах вольєрів виділено 13 типів лісу. Боровий комплекс представлений тільки А2С (0,2 га). У суборових умовах серед чотирьох типів лісу (В2ДС, В3ДС, В4ДС, В5БС) абсолютна перевага належить В2ДС – 95,3 га, або 14,9 % від загальної площі лісових насаджень. Сугруди представлені 8 типами лісу. Переважаючими є С2ГДС (116,6 га) та С3ГДС (100,1 га). Ще 3 типи лісу займають великі площі, а саме: С2ГД (33,9 га), С3ГД (55,9 га) та С4Влч (25,0 га). У вольєрах переважають мішані насадження 56,1 % (268,1 га). Серед чистих найбільшу площу займають соснові насадження – 123,5 га, з яких 82,4 га належить типу лісу В2ДС. У вольєрах переважають пристигаючі насадження (48,3 %, або 230,8 га). На території вольєрів значна площа перестійних насаджень (36,3 га, або 7,6 %). Середня повнота становить 0,71. Виділено шість класів бонітету (від Іb до ІV), за якими зростають деревостани у вольєрах. Найбільші площі займають Іа (100,7 га), І (168,5 га), і ІІ (156,8 га). Серед мішаних насаджень переважають пристигаючі деревостани (53,7 %, або 143,9 га), молодняки вкривають 12,8 % площ (34,4 га), середньовікові – 17,1 % (45,8 га). Площа мішаних перестійних насаджень (25,4 га або 9,5 %) більша за стиглі (18,6 га, або 6,9 %). Повнота мішаних насаджень змінюється від 0,46 до 1,0. Класи бонітету змінюються від Іb до ІІІ. Найпоширенішими класами бонітету є Іа (69,4 га), І (60,3 га), і ІІ (104,7 га), що разом займають 87,4 % від площі мішаних насаджень.