Таксономічна та біолого-екологічна оцінка видів альпійських рослин на кам’янистій гірці Вінницького національного аграрного університету - Prokopchuk, V. M.; Monarkh, V. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Підібрано 39 видів рослин для створення кам’янистої гірки. Серед них 5 видів є дикорослими в умовах Поділля, а інші 34 види інтродуковані з інших зон і культивовані в наших умовах. Охарактеризовано, що природним ареалом походження досліджуваних рослин є: Китай, Японія, Корея, Азія, Росія, Сибір, Далекий Схід, Україна, Балкани. Переважна частина інтродуцентів походить із Північної Америки, Європи та Кавказу. Визначено, що всі підібрані інтродуценти добре ростуть та розвиваються в умовах Поділля. Встановлено, що всі підібрані дикорослі рослини Поділля відмінно прижилися на кам’янистій гірці. Досліджено, що переважаючим у таксономічній структурі культивованої флори кам’янистої гірки є відділ Magnoliophyta – 38 видів. Таксономічний аналіз показав, що панівними за кількістю таксонів є родини Crassulaceae (9 видів) і Rosaceae (4 види). Серед підібраних рослин для влаштування кам’янистої гірки відносно вологи переважають мезофіти (22 види або 56 % від загальної кількості), щодо світла переважають світлолюбні види – 90 % (35 видів), а що до температури повітря – морозостійкі рослини. Доведено, щоб кам’яниста гірка мала привабливий декоративний вигляд у будь-який сезон. Потрібно правильно розташувати на ній рослини, які у період цвітіння будуть гармонійно поєднуватись між собою. Підібраний асортимент рослин забезпечує цвітіння кам’янистої гірки, починаючи з третьої декади лютого і завершуючи в останню декаду жовтня.