Таксономічний склад кормових рослин гусені совкоподібних (Lepidoptera: Noctuoidea) в умовах напівприродних екосистем приміської зони міста Житомир - Kovtun, T. I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2019)
Унаслідок проведених досліджень зібрано 2154 екземпляри комах, що належать до 125 видів совкоподібних, які належать до 3 родин і 24 підродин. Проаналізовано розподіл гусені совкоподібних у виявлених родинах та підродинах Noctuoidea відносно основних життєвих форм рослин, а також таксономічний склад кормових рослин. Встановлено, що частка хортофагів становить 53 %. Частка дендрофагів та хорто-дендрофагів є приблизно однаковою (22 та 25 % відповідно). Виявлено, що гусінь совкоподібних досліджуваного району трофічно пов’язана зі 105 родинами 3 відділів наземних рослин флори України. З’ясовано, що частка представників відділів папоротеподібних (Polypodiophyta) та голонасінних (Pinophyta) незначна: 5,7 та 1 % відповідно. Кормовими рослинами з відділу Polypodiophyta є представники 6 родин. З відділу голонасінних як кормові рослини виявлено представників однієї родини – Pinaceae. Досліджено, що переважаючу частку кормових рослин виявлених видів совкоподібних становлять покритонасінні рослини (Magnoliophyta) – 93,3 %. З класом однодольних (Liliopsida) облігатно пов’язано 10 видів; з дводольними (Magnoliopsida) облігатно пов’язано 45 видів. Найбільшу кількість видів виявлено на представниках родин Rosaceae, Asteraceae та Poaceae (71, 69 та 68 виявлених видів відповідно). Встановлено, що більшість шкідливих видів за харчовою спеціалізацією є хортофільними поліфагами із широкими трофічними зв’язками.