Сучасний вертикальний розподіл цезію-137 у ґрунтах свіжих бору та субору Українського Полісся - Melnyk, V. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Проаналізовано сучасний розподіл 137Cs у лісових ґрунтах різних типів лісорослинних умов Українського Полісся. Виявлено максимальні величини питомої активності радіонукліду у лісовій підстилці. За величиною питомої активності 137Cs шари лісової підстилки свіжих борів і суборів можна розмістити у порядку зменшення: розкладений шар > напіврозкладений шар > сучасний опад. Найбільші значення питомої активності радіонукліду у мінеральній частині ґрунту встановлено у 0–4 см шарі гумусово-елювіального горизонту: у свіжих борах цей показник становив 1450±36 Бк/кг, у свіжих суборах – 1187±31 Бк/кг. Із заглибленням у ґрунт виявлено поступове зменшення величин питомої активності 137Cs. Встановлено такий розподіл сумарної активності 137Cs у ґрунтових горизонтах свіжих борів і суборів: в елювіальному – 8,5 і 15,8 % від загальної активності радіонукліду у ґрунті; в ілювіальному – 9,1 та 7,4 %; в ілювіальному піску – 6,7 % і 10,7 % та материнській породі – 2,1 та 1,8 % відповідно. Загальний сумарний вміст 137Cs у лісовій підстилці та гумусово-елювіальному горизонті становить у свіжих борах 73,6 %, у суборах – 64,3 %. Частка сумарної активності 137Cs у лісовій підстилці становить 15,4 % у свіжих борах та 22,5 % у свіжих суборах. До нижніх шарів ґрунтового розрізу (12–88 см) мігрувало відповідно 26,4 та 35,7 % від загального запасу радіонукліду у ґрунті.