Стан ценопопуляції Allium Victorialis L. на території Українського Розточчя - Lyubynets’, I. P.; Khomyn, I. G. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Викладено результати дослідження екологічних особливостей Allium victorialis на території Українського Розточчя, подано флористичний склад локалітетів з участю цього виду, описано основні фенологічні фази розвитку цибулі переможної в місцях поширення. На підставі чотирьохрічних спостережень встановлено флуктаційний тип динаміки щільності ценопопуляції, сталість характеру вікового спектра з максимумом на групі особин віргінільного стану, значну кількість ювенільних особин, що може свідчити про добре насіннєве поновлення та сприятливі умови для проростання насіння. За співвідношенням онтогенетичних індексів (віковості та ефективності) віднесено ценопопуляцію до молодого типу. Відзначено присутність особини трьох основних класів віталітету, що зменшує уразливість до несприятливих чинників, ценопопуляція характеризується рівноважним типом віталітетної структури. На підставі показників насіннєвої продуктивності встановлено високу інтенсивність утворення плодів, проте низька частка занасінення і невисокі значення коефіцієнта продуктивності. З’ясовано, що врожай насіння більше залежить від щільності генеративних особин, ніж від значень фактичної насіннєвої продуктивності. Запропоновано список роду Allium для Українського Розточчя доповнити видом Allium victorialis та внести його до нового Переліку видів судинних рослин, що потребують охорони в межах Львівської області.