Адаптація європейської політики зайнятості до реалій Української економіки - Bashnianyn, H. I.; Horodyskyy, T. I.; Lapchuk, Ya. S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Розглянуто сучасний стан рівня безробіття в Україні, зроблено порівняння рівнів безробіття з країнами Європи. Досліджено політику зайнятості у країнах Європейського Союзу (ЄС), проаналізовано та проведено узагальнення особливостей ринку праці в країнах ЄС. Проаналізовано наукові результати та окреслено наукові завдання проведення подальших досліджень. Виявлено та розглянуто актуальні проблеми сучасного розвитку ринку праці України та країн ЄС. Досліджено теоретичні особливості формування системи зайнятості населення та розглянуто європейський досвід регулювання систем зайнятості на прикладі окремих країн. Виявлено, що у сучасних умовах розвитку національної економіки ринок праці посідає важливе місце. Встановлено, що одним з найважливіших завдань будь-якої держави є регулювання ринку праці. На сучасному етапі у країнах ЄС найбільш актуальними стають проблеми ринку праці. Це пов’язано зі зміною структури загальноєвропейського ринку праці, а також із глобалізацією економіки світу. З’ясовано, що подолання безробіття та підвищення рівня зайнятості є основними завданнями ЄС. Охарактеризовано ключові напрями та підходи політики ЄС у сфері зайнятості. Визначено основні рушійні сили, мотивації та наслідки зайнятості в ЄС. Оцінено вплив європейської стратегії зайнятості. Охарактеризовано закономірності основних європейських програм та ініціатив, спрямованих на зниження безробіття, основною метою яких є покращення освіти та трудової мобільності людей. На основі аналізу відповідного європейського досвіду визначено виклики, що повинні враховуватися під час розроблення державної політики зайнятості України на середньо- та довготермінову перспективу. Надано рекомендації щодо запозичення Україною позитивного досвіду ЄС сфері зайнятості. Аналіз особливостей ринків праці ЄС і України показав, що європейська інтеграція для України відкриває можливість сталого економічного розвитку. Запозичення зарубіжного досвіду дасть змогу Україні створити умови для більш ефективного функціонування системи зайнятості населення. Практичне значення здійснених у роботі досліджень полягає у тому, щоб, спираючись на досвід країн-учасниць ЄС, визначити перспективні напрямки підвищення ефективності політики зайнятості в Україні.