Санітарний стан соснових деревостанів після проведення санітарних рубок вибіркових, у кулісах та дрібноконтурних ділянках в осередках ураження короїдом верхівковим - Zhukovskyi, O. V.; Orlov, O. O.; Zborovska, O. V.; Strutynskyi, O. V.; Shevchuk, V. V.; Karchevskyi, R. A.; Hulyk, I. T.; Levkivskyi, O. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Дослідження проведено у Житомирському Поліссі впродовж 2017 р. Проаналізовано санітарний стан деревостанів сосни звичайної в осередках ураження короїдом верхівковим після проведення санітарних рубок вибіркових (СРВ), а також окремо – у кулісах і дрібноконтурних ділянках. Виявлено, що основним шкідником, який зумовлює всихання досліджених сосняків, є короїд верхівковий. Продемонстровано, що в соснових кулісах та дрібноконтурних ділянках найбільша кількість обстежених деревостанів – сильно ослаблені (58,5 %), всихаючі – 29,2 %, ослаблені – 7,7 % та мертві – 4,6 %. Особливо варто наголосити, що серед досліджуваних сосняків немає здорових деревостанів. Встановлено, що після проведення СРВ максимальна частка сильно ослаблених сосняків становила 42,7 %, що є меншим порівняно з відповідним показником для куліс і дрібноконтурних ділянок. Водночас, частка ослаблених насаджень значно більша після проведення СРВ – 21,3 %, а мертвих – значно менша (2,7 %) порівняно з відповідним показником для куліс та дрібноконтурних ділянок. Зроблено висновок про те, що санітарні рубки вибіркові в осередках ксилофагово-офіостомового комплексу не дають очікуваного ефекту, і за один-два вегетаційні періоди санітарний стан соснових деревостанів значно погіршується, як і санітарний стан сосняків у кулісах та дрібноконтурних ділянках. Обґрунтовано пропозицію про внесення змін у чинні нормативні документи для ведення лісового господарства через гостру дію ксилофагово-офіостомового комплексу.