Екологічна роль глибокої омолоджувальної обрізки представників роду Populus в зелених насадженнях міста Житомир - Matkovska, S. I.; Svitelsky, N. N.; Ishchuk, O. V.; Pinkina, T. V.; Fedyucka, M. I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Вивчено вплив глибокого омолоджувального обрізування на дерева роду Populus. Визначено, що на 2018 р. фітосанітарний стан дерев тополі пірамідальної (Populus pyramidalis Rozier) на дослідних майданчиках добрий та задовільний. Більшість дерев (70–80 %) здорові без ознак захворювань, з добре розвиненими кронами, близько 10 % досліджуваних дерев – з ознаками захворювань, від 2 до 7 % дерев перебувають у сильно пригніченому, або відмираючому стані (така тенденція зберігається і на контрольному майданчику). Виявлено пряму залежність між запиленістю повітря на дослідних ділянках та осіданням пилу на листкових пластинах тополі колоноподібної (Populus pyramidalis Rozier). Коефіцієнт кореляції становить 0,94, що свідчить про високий ступінь зв’язку між досліджуваними показниками. Естетична привабливість представників виду Populus pyramidalis Rozier після проведення глибокої омолоджувальної обрізки відновлюється на другий рік після виконання робіт. В інших видів цей процес триваліший: повернення естетичної привабливості для представників роду Tilia L. відбувається на 3–4-ті роки після вживання агротехнічних заходів. Встановлено, що дерева тополі колоноподібної (Populus pyramidalis Rozier) після глибокого омолоджувального обрізування зберігають високі екологічні та естетичні властивості, перспективні та повністю виконують фітомеліоративні й захисні функції.