Особливості квітування та плодоношення Ailanthus Altissima (Mill.) в умовах правобережного лісостепу і степу України - Shlapak, V. P.; Mamchur, V. V.; Bayura, A. M.; Spak, N. P.; Shlapak, V. V.; Marno-Kutsa, E. Yu. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Досліджено тривалість і період квітування рослин (Ailanthus altissima Mill.) в умовах Правобережного Лісостепу і Степу України. Визначено, що тривалість і період квітування рослин інтродуцентів значною мірою залежить від кліматичних умов, в яких вони зростають. Досліджено, що рослини A. altissima належать до групи рослин із середньою тривалістю квітування. Оцінено рясність квітування рослин A. altissima в умовах Правобережного Лісостепу і Степу України. Визначено, що тривалість зав’язування та достигання плодів у рослин A. altissima настає в різні строки вегетаційного періоду залежно від середньодобової температури повітря та місця зростання цього виду. Досліджено, що дерева A. altissima у фазу плодоношення вступають у віці 10–15 років у південних областях Степу і в 15–18 років – в умовах Правобережного Лісостепу. Встановлено, що у досліджуваних рослин A. altissima впродовж вегетаційного періоду спостерігається стабільне квітування та плодоношення. Середній показник рясності квітування в умовах Правобережного Лісостепу був стабільним і оцінювався балом 4,5, а в Степу – 5 балів. Показник рясності плодоношення в Правобережному Лісостепу і Степу був стабільним і досить високим – 4,0 та 5,0 балів. Наведено результати дослідження середніх показників рясності квітування та плодоношення A. altissima, які зростають у Національному дендрологічному парку "Софіївка" НАН України, Уманському НУС, у зелених насадженнях. Умані та Уманського району, дендрологічному парку "Веселі Боковеньки" Кіровоградської обл. смт Чечельник Вінницької обл., в Одесі та Миколаєві.